Bezpieczny transport specjalistycznych przesyłek
Suchy lód - jest to zestalony dwutlenek węgla CO2, otrzymywany z ciekłego CO2, znajdującego się pod ciśnieniem, przez szybkie rozprężanie do ciśnienia atmosferycznego (1013,25 hPa) i następnie sprasowanie. Stosowany do oziębiania (nie zawilgaca oziębianych materiałów) w chłodnictwie samodzielnie lub jako składnik mieszanin oziębiających, np. z acetonem, alkoholem metylowym i eterem dietylowym.
Właściwości:
W warunkach normalnych suchy lód nie topi się lecz sublimuje w powietrzu (pobierając ciepło), czyli zmienia stan skupienia ze stałego w gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten powoduje samorzutne ochłodzenie się suchego lodu do temp. -78,5 °C.
temperatura sublimacji: -78,5 °C
Suchy lód klasyfikuje się w średniej półce cenowej i jest powszechnie wykorzystywanym środkiem chłodzącym w laboratoriach, chłodniach przemysłowych i przy transportowaniu szybko psujących się produktów spożywczych. Suchy lód w blokach można stosunkowo długo przechowywać w pojemnikach izolowanych termicznie bez konieczności dodatkowego ich chłodzenia, np. w opakowaniach styropianowych umieszczonych w specjalnych kontenerach straty suchego lodu wynoszą około 4% na dobę.
Nieizolowane duże bloki suchego lodu sublimują dość powoli. Np. blok o objętości 1 dm3 sublimuje w temperaturze pokojowej w zamkniętym pomieszczeniu ok. 2-3 godzin. Sublimację tę można przyspieszyć poprzez rozbicie bloków na drobniejsze fragmenty, poprzez polewanie ich wodą lub za pomocą rozpuszczalników organicznych takich jak np. aceton.
W łaźniach laboratoryjnych suchy lód stosuje się zazwyczaj w postaci mieszaniny chłodzącej składającej się z rozdrobnionego suchego lodu i rozpuszczalnika organicznego o niskiej temperaturze krzepnięcia (< -80° C), np. aceton lub etanol.
Dzięki temu posiada coraz większe zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu, tj.:
chłodzenie w przemyśle mięsnym, kriomielenie,
catering,
przemysł lotniczy,
czyszczenie suchym lodem,
działanie bakteriostatyczne,
przechowalnictwo lodów,
transport i magazynowanie produktów w niskich temperaturach w biotechnologii, medycynie, przemyśle spożywczym.
W transporcie materiałów laboratoryjnych najczęściej wykorzystujemy trzy rodzaje wielkości suchego lodu w zależności od potrzeb:
Ø 5 mm (rys. 1)
Ø 16 mm (rys. 2)
bryły (rys. 3)